в. Дневник
Автор Павлина Желева
Съдия, участвал в имотни афери, се спаси

4 Март 2009

Висшият съдебен съвет (ВСС) бламира за пореден път инспектората си и спаси от тежко наказание съдия, замесен в един от най-скандалните случаи, разкривани от ревизорите. Съветът наказа само със забележка Мариана Станкева от районния съд в Костинброд, за която проверка установи, че е нарушила закона при издаването на изпълнителни листове и обезпечителни заповеди в полза на адвоката от София М. М.

Шефът на инспектората Ана Караиванова обяви, че това е схема за кражба на имоти на заможни възрастни хора от София и Костинброд. В нея са замесени съдия, адвокат и секретарката на адвоката, която имала фирма в САЩ. По делата, водени от М. М., съдия Станкева е издавала изпълнителни листове, без да види оригиналните документи за дълга. В друг случай е запорирала имоти заради бъдещ иск за тях, без да поиска гаранция и да даде срок за завеждане на същинското дело, обясниха от инспектората. За случая е сезиран и Висшият адвокатски съвет.

ВСС обаче реши, че тези констатации на инспекторите са по съществото на делата, а ревизорите имат право да следят само за процедурни нарушения. Затова след четири гласувания съветът не намали заплатата на Станкева, каквото беше предложението на проверяващите, а само й направи забележка. Споровете за това дали да санкционират съдията от Костинброд бяха продължителни, а членове на съвета определиха решението като "начало на падението на този ВСС". Преди седмица съветът отказа тежко наказание и за следователя от Разлог Боян Аршинков, който 9 години бавил дело за митнически измами. Неофициалното обяснение за спасението му беше, че е пред пенсия, но никой във ВСС не коментира, че той е баща на шефа на окръжния съд в Благоевград Красимир Аршинков.