в. Сега
Автор Доротея Дачкова
ВСС бламира инспектората си

4 Март 2009Втора поредна седмица Висшият съдебен съвет отхвърля предложение за дисциплинарно наказание на магистрат, внесено от инспектората - органа, на който Брюксел разчита да дисциплинира съдебната власт.

След тежки дебати вчера се спаси Мариана Станкева от районния съд в Костинброд. Инспекторите искаха заплатата й да бъде намалена, което е третото по тежест наказание след уволнението и понижаването. Съветът обаче реши, че дисциплинарната преписка трябва само да бъде пратена на прекия й шеф, който да й наложи "забележка". До това решение се стигна след четири прегласувания.

Инспекторатът бе констатирал, че Станкева, което е разследвана за документни престъпления, издава изпълнителни листи, без да има основания. Това се случвало само с един и същи адвокат. ВСС обаче прие, че инспекторатът е проверявал делата на Станкева по същество, а това не влиза в правомощията му и отказа по-тежкото наказание.

"Нещата стават страшни. Чувствам се като фигурант в съвета", коментира гневен от решението на мнозинството един от членовете.

Преди седмица ВСС отказа поисканото от инспектората по-тежко наказание и на следователя от Разлог Боян Аршинков, който 9 години размотавал дело за митнически измами. Кадровиците неофициално обясниха, че Аршинков бил спасен, защото е пред пенсия, но пропуснаха да споделят, че той е баща на шефа на окръжния съд в Благоевград Красимир Аршинков.

ПРОВЕРКИ

Как се движат делата за отнемане на престъпно имущество, водени от комисията "Кушлев", ще проверява тази година инспекторатът. Ще бъдат ревизирани и всички дела от последните две години в административните съдилища, които се водят срещу заповеди за отчуждаване на кметове, областни управи и Министерския съвет.

Инспекторатът вече провери няколко такива дела във ВАС и Софийския градски съд, след като кметът Бойко Борисов алармира, че със съдебно решение за 1 кв.м земя в кв. "Младост" общината трябва да плати 5680 лв. обезщетение. Инспекторите установиха, че вина имат всички по веригата - от адвокатите на общината през прокурора до съда, които не са защитили обществения интерес.

ИВСС ще анализира и причините за постановяване на оправдателни присъди, както и върнатите на прокуратурата дела заради процесуални нарушения. Постоянен ще е мониторингът на разследванията за злоупотреби със средства на Европейския съюз и на тези за измами с недвижими имоти.

Всички над 140 съдилища, прокуратури и следствени служби от Варненския и Пловдивския апелативен район ще бъдат проверени тази година. Ревизия ще има и на наказателните дела в някои от съдилищата от апелативния район на София. За м.г. от инспектората отчетоха 1644 сигнали срещу съдии, прокурори и следователи, част от тях са отхвърлени като неоснователни или защото са извън компетентността на институцията. След миналогодишните проверки от ВСС бяха поискани дисциплинарни санкции срещу 45 магистрати.