в. Дневник
Автор Павлина Желева
Правозащитници надушиха нов скандал в съдебната власт

13 Март 2009Остри спорове между правозащитници и съдии и членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) предизвика решението на т.нар. правителство на третата власт да задължи съдилищата да се съвещават с прокуратурата и разследващите.
Срещу това възразиха Български адвокати за правата на човека, правната програма на "Отворено общество", Българският хелзинкски комитет и "Програма достъп до информация", според които съвместните заседания ще нарушат равенството на страните по делата и ще накърнят независимостта и безпристрастността на съда.
Адвокатите, съдиите и ВСС в четвъртък се срещнаха, за да решат проблема. "Срещата беше проява на добра воля, но диалог нямаше", заяви адвокат Ина Лулчева. Не бих казал, че съм напълно удовлетворен, коментира и шефът на Съюза на съдиите Стоил Сотиров. Според Лулчева правозащитниците са се надявали да се вземат мерки, но вместо това членовете на съвета са ги убеждавали колко не разбират решенията им и не ги оценяват правилно. Ако прокуратурата има проблеми в прилагането на закона, е недопустимо да ги дискутира със съда, каза тя. Според адвоката с изискването на ВСС шефовете на съдилища да избират съдиите, които ще разглеждат делата с голям обществен интерес, съветът им нарежда да заобикалят закона. Правилото е, че делата се разпределят на случаен принцип, подчерта Лулчева. Организациите възразяват и срещу решението на ВСС кадровото развитие на съдиите да зависи "от конкретните резултати, постигнати по разгледаните от тях дела с обществен интерес".
Главният съдебен инспектор Ана Караиванова защити идеите на съвета с думите: "Все по-често трябва да се питаме колко пари струва на данъкоплатеца това безхаберие, замаскирано като независимост на съда." Според нея няма опасност на съвещанията съдии и прокурори да обсъждат конкретни дела, защото разговорите ще са публични. Много по-страшни са срещите в ресторантите около Съдебната палата, каза Караивановa.

Съюзът на съдиите също настоя съветът да отмени решението си. В писмо до ВСС от четвъртък те заявяват, че мерките на съвета застрашават стабилността на съдебните актове по наказателни дела и са в нарушение на Конвенцията за защита на правата на човека, която гарантира правото на справедлив процес. Сериозно сме обезпокоени, че вашето решение застрашава стабилността на осъдителните присъди по делата, определени от вас като такива "с особен обществен интерес", защото допуска възражения, че тези актове са резултат от съдебен процес, проведен при неравнопоставено третиране на страните, заявяват магистратите. Според тях последиците ще са масови жалби до съда в Страсбург. При никакви обстоятелства не сме склонни с бездействието си да допринесем за дискредитиране на съдийската професия и ще поставим въпроса на вниманието на Международната асоциация на съдиите и на Европейската комисия, заявяват от съюза.