в. Дневник
Автор Павлина Желева
"Приятели" на Красьо са били спасени от наказания

12 Ноември 2009

От 20-те обявени досега магистрати, контактували с "черничкия Красьо с ланците", срещу поне осем е имало сигнали за злоупотреби. Инспекторатът на съдебната власт е проверявал случаите, предлагал е мерки и наказания, но до санкции така и не се е стигнало. Това съобщиха от самия инспекторат пред "Дневник".
"Нашата цел е да се разбере кой е добър и кой лош в системата, защото лошите се заиграват с разни Красьовци. Ако тези магистрати имаха наказание в кадровото си досие, нямаше да се кандидатират за началници", заяви главният съдебен инспектор Ана Караиванова. Според нея шефовете на провинилите се магистрати и Висшият съдебен съвет (ВСС) не са налагали санкции от криворазбрана колегиалност. Показателен е случаят със съдията от Плевен Димитър Кирилов, говорил 21 пъти с Красьо и - по думите му - редовно тренирали заедно. Караиванова каза, че срещу Кирилов в инспектората има цял "поменик" с жалби. Проверка установила, че той системно не е спазвал сроковете и е забавил много дела. Кирилов е предложен за забележка и намаляване на заплатата, но шефът на съда в Плевен Дария Митева отказва да го накаже. 

Димитър Кирилов е упражнил истински процесуален тормоз над 83-годишна жена, която се оплакала от нашумялата в града и разследвана в момента мнима лечителка Тотка Тотевска, казаха от инспектората. Той шест години насрочвал само по две заседания годишно, викал на всяко жената, която вече е била разпитана от него, и дори наредил принудителното й довеждане. Към Тотевска е бил доста по-толерантен - признава направление от личния лекар като достатъчно, за да не се яви в съда, и отлага делото, защото лечителката държи на третия си адвокат.

Зам.-председателят на окръжния съд в Плевен Николай Господинов
, който е говорил 53 пъти с Красимир Георгиев, пък е бил спасен от ВСС. Инспекторатът е проверил цялостната работа на Господинов и е открил 9 забавени дела. Затова за "системно неспазване на процесуалните срокове" го предлага за забележка. ВСС обаче решава, че Господинов е бил претоварен със задачи и не го наказва.

Прокурорът от Стара Загора Петър Василев пък получил максималната оценка за работата си, въпреки че допуснал по дело за убийство да изчезне пистолетът и така престъпникът е бил амнистиран. Сигнали за корупция има срещу хасковския прокурор Петър Мидов, който твърди, че се запознал с Красьо заради общи интереси в попфолка. Инспекторатът е бил сезиран и срещу подалия оставка зам.-шеф на апелативния съд във Велико Търново Милчо Ванев, който е докладчик по делото за убийството в Париж на студента Мартин Борилски.